Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Jokelan Jyräänkosken pato ja mylly


Jyräänkosken mylly oli 1600-luvulla Valkealan huomattavin ja ainoa tullia vastaan jauhava mylly. Sinne palkattiin oma myllärikin vuonna 1688. Jyräs myllyineen ja ankeriaskalastamoineen kuului siihen aikaan Siltakylässä olevan ratsutilan aputilaksi ja tilan vuokraajana oli Järan Starck, joka perusti myllylle myös olutkrouvin. Myllyllä on sittemmin ollut useita eri omistajilla ja viimeinen mylly on tuhoutunut tulipalossa v.1968.

Jyräänkosken myllypato on rakennettu 1909 Viipurin läänin kuvernöörin luvalla (Viipurin läänin kuvernöörin päätös 1909). Seuraava tunnettu asiakirja on yhteenveto ja päätös vuodelta 1933, ja se koskee järvenpinnan laskemista. Lupa järvenpinnan laskuun ja Jyräänkosken säännöstelypadon rakentamiseen myönnettiin padon yläpuolisista järvistä muodostetulle laskuyhtiölle, ja se velvoitettiin huolehtimaan mm. padon kunnossapidosta ja Jyräsjärven (nyk. Karhulanjärven) veden korkeudesta. (Viipurin läänin maaherran päätös 1933.) Sittemmin vuonna 1985-1987 pato peruskorjattiin. Vuonna 2017 patosillasta purettiin säännöstelypato joka korvattiin uuteen paikkaan rakennetulla pohjapadolla.

Jyräänkoski liittyy myös yhtenä osana Väliväylän uittoreitin historiaan. Uitto on loppunut 1963 ja uittosääntö kumottu 1983. Koski on ollut myös osa ikivanhaa eräreittiä, ja Jyräänkoski on vuodesta 1987 lähtien kuulunut koskiensuojelulakiin.